Hvilken systemarkitektur vil du anvende i din virksomhed?

Helt groft sagt, er der to hovedretninger virksomheder i dag vælger imellem, når deres IT-setup skal fastlægges og udvikles. For den enkelte virksomhedsejer kan det være svært at vide, hvilken retning, der er den klogeste. Det afhænger både af hvor du er lige nu, hvor du gerne vil hen, organisationens størrelse, niveauet af formaliserede processer mm..

I et forsøg på at give et helt grundlæggende overblik har vi nedenfor forsøgt at fremstille de to alternativer, som forhåbentlig giver dig anledning til lidt refleksion. Vi kalder det for “Hjernen og øerne”…

En introduktion til ”hjernen” og ”øerne”

Når vi skal illustrere de to tilgange til softwarearkitektur i SMV-virksomheder, gør vi det ved at tage udgangspunkt i ”Hjernen” og ”Øerne”.

Formålet med de to illustrationer er at vise de to fundamentalt forskellige tilgange, der er til systemarkitektur i en virksomhed.

Hjernen

VS

Øerne

Hjernen

Hjernen er udtryk for en politik, hvor du vælger at udvikle al forretningslogik i ét samlet system (hvad der pr. definition bliver til et ERP-system).

Data flyder her i hvad du kan forestille dig som nervebaner i hjernen. Disse er meget små, der er rigtig mange af dem og på sigt bliver det meget svært at overskue hvilke centre i hjernen den enkelte nervebane forbinder.

Skal du lave en ændring i din systemarkitektur, kan du billedlig talt forestille dig hvor enorm komplekst det er, at operere i en hjerne ligesom det kræver meget specialiseret arbejdskraft at gøre dette. Sådan er det også, når du skal operere i IT-hjernen.

Øerne

En enkel ø symboliserer i denne tilgang, et stykke software og en bro er den integration, der forbinder øerne og dermed de enkelte software-løsninger med hinanden.

Øerne er et udtryk for en mere simpel og standardiseret verden.

Der er flere og flere virksomheder, især i SMV-segmentet, som benytter sig af tankegangen bag øerne. Oftest er det mere overskueligt og driftssikkert setup og det er nemmere og hurtigere at opnå kommercielle mål og afprøve nye koncepter. Det er relativt nemmere at erstatte en ø med en ny såfremt din virksomhed udvikler sig og dine behov ændrer sig.

I denne verden skal du ikke opfinde og definere alt selv, men kan bygge på al den viden tusindevis af kunder før dig, har bidraget med. Husk at dine processer sjældent er unikke, hvilket vi har skrevet en artikel om her.

Oversigt over fordele og ulemper ved de to tilgange

I oversigten herunder kan du nemt se de enkelte fordele og ulemper der er ved de to forskellige tilgange.

Hjerne2_1

Hjernen – Fordele

 • null
  100% forretningsunderstøttelse
 • null
  Du kan få det som du ønsker
Oer_2

Øerne – Fordele

 • null
  Mange kunder der sammen driver udviklingen og kommer med input 
 • null
  Mange kunder betaler til udviklingen og driften 
 • null
  Fri konkurrence
 • null
  Det er lettere at udskiftet et delsystem
 • null
  Driftssikre og gennemtestede 

Hjernen – Ulemper

 • null
  Dyrt. Softwaren bliver lavet specifikt til dig og er derfor dyr 
 • null
  Når først du har valgt leverandør er der ingen prisdannelse – der er kun én som kan arbejde videre 
 • null
  Det er komplekst at udvikle nye funktioner 
 • null
  Du skal selv drive udviklingen af alle funktioner 

Øerne – Ulemper

 • null
  Systemerne er standardiserede og du skal “nøjes” 
 • null
  Du har ikke altid samme 1:1 sparring fra leverandøren men derimod support 

Hvilken tilgang er du til?

Det er meget individuelt fra virksomhed til virksomhed, hvilken IT-struktur man skal vælge. For SMV-virksomheder er det vores vurdering at der er mange fordele i at udnytte tilgangen med standardiserede IT-løsninger… Ikke mindst kommercielt, som du kan læse mere om her:

Har du lyst eller brug for sparring omkring din vej frem i IT-landskabet er du altid velkommen til at kontakte os. Du kan enten udfylde formularen herunder eller ringe på 7070 2526.